27-11-2020

Ce este nou în Elveția ?

Locuiesc în Elveția de 13 ani. Vara asta am decis să vizitez cu predominanță noi repere arhitecturale. Nici pe departe nu am terminat, dar iată câteva astfel de locații din partea franceză a Elveției.

 

Muzeul Cantonal de Arte Frumoase (MCBA) în Lausanne, Elveția

Cantonal Museum of Fine Arts, Lausanne, Switzerland

Muzeul Cantonal de Arte Frumoase (MCBA) nu este o instituție nouă. Din 2009 a demarat un proiect de dezvoltare a unui nou sediu prin achiziția unui depot de locomotive lângă gara din Lausanne. În urma unui concurs arhitectural, propunerea casei de arhitectură Fabrizio Barozzi și Alberto Veiga (EBV, Barcelona) a fost selectat. Propunerea se integrează perfect cu trecutul industrial al locației și proximitatea de căile ferate, dar este suficient de subtilă pentru a sugera frumuseți artistice înăuntru.

Noul muzeu este doar prima clădire din câteva în contrucție, impreună urmând să formeze o nouă platformă dedicată artelor sub denumirea de Platforme10. Accesul ușor, doar la doi pași de gara din Lausanne în plus față de impactul vizual al arhitecturii, va face cu siguranță din acest mic cartier un nou punct focal al orașului. Voi urmări prin fotografii următoarele etape ale proiectului.
 

Podul Hans-Wilsdorf în Geneva

Hans Wilsdorf Bridge, Geneva, Switzerland

Inaugurat în 2012 și înlocuind un pod temporar, connectează cartierele Plainpalais și Acacias în Geneva. Design-ul parcă de pe altă planetă este asemănătorul cu Cuibul - Stadionul Olimpic din Beijing. Ambele folosesc grinzi din oțel pentru a susține sarciniile, ale căror configurație au fost optimizate prin simulări numerice.

Cu toate că este o clădire publică, noul pod a fost cerut și finanțat de Fundația Hans Wilsdorf ce deține și Rolex. Pentru cine nu este familiar cu istoria Rolex, Hans Wilsdorf este fondatorul Rolex. În 1944, după moartea soției sale, a donat toate acțiuniile Fundației Hans-Wildorf, făcând din Rolex effectiv o companie pro-bono. Concepția a fost făcută de arhitecții locali Brodbeck-Roulet, aceași care au proiectat și sediul principal al Rolex, vizibil în fundal.

Arhitectura unică atrage deja mulți vizitatori, și foarte probabil în viitorul apropiat va fi considerată o atracție turistică a orașului.

 

Globul Științei și Inovației – centrul de vizitatori al CERN în Meyrin, lângă Geneva

CERN, Globe of Science and Innovation, Visitor Centre, Meyrin, Geneva, Switzerland

40 de metri în diametru, această structură din lemn simbolizează planeta noastră. Original, a fost construită în Neuchatel pentru Expo.02 sub denumirea de Palatul Echilibrului de arhitecții Herve Dessimoz și Thomas Buchi ca model de construcție sustenabilă. Aproximativ egal ca dimensiune cu domul Catedralei Sf. Petre din Roma, este constituită din 2 sfere concentrice și folosește câteva tipuri de lemn.

După expoziție, Confederația Elvețiană a donat construcția Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN). În 2004 a fost mutată în Meyrin și redeschisă cu ocazia a 50 de ani de la înființarea organizației. În 2010, în urma renovăriilor a fost redeschisă cu o expoziție permanentă despre fizica particulelor, iar în 2018 a fost re-amenajat spațiul din jur pentru a crea Esplanada Particulelor.

 

Westside Mall în Berna

Westside Shopping and Leisure Centre in Bern, Switzerland

Construit la întrarea în capitala elvețiană dinspre vest chiar deasupra autostrăzii, Westside Mall s-a deschis în 2008.

Proiectată de renumitul Daniel Libeskind, are o structură asemănătoarea unui cristal. Un schelet din oțel-beton susține o fațadă din lemn, usor îmbătrânită de la data construcției. Complexul masiv, relativ jos este construit deasupra autostrăzii și se extinde pe amblele părți. Pe lângă magazine, complexul conține un hotel, o cinema, un spa și un parc aquatic.

Am trecut de multe ori pe autostrada de sub el, și am fost tot timpul impresionat de priveliște. Iluminarea îșî schimbă culoarea, după o regulă pe care încă nu am prins-o. Noapte de octombrie cand într-un final am oprit și am facut un tur de exterior, fațada era iluminată în roșu aprins, creând o imagine cu contrast puternic.

 

Mirage, Gstaad

Mirage, Gstaad, Switzerland

Închid această listă cu o instalație artistică temporară semnată de artistul american Doug Aitken: Mirage (Mirajul). Construită ca parte a festivalului de arte Elevation1049: Frequencies la începutul anului 2019, instalația va fi demontată în curând, în Februarie 2021. Dacă vă interesează să o vedeți, ar trebui să vă grăbiți. O veți prinde acoperită de zapadă.

Mirage este o casă din oglinzi. Atât exteriorul, cât și interiorul este acoperit în oglinzi ce reflectă peisajul cu dealuri idilice și vârfuri alpine. Crează un sentiment ciudat al unei case care nu este tocmai acolo, precum un miraj. Anotimpurile sunt amplificate, în fiecare lună natura schimbă atât exteriorul cât și interiorul acestei construcții.

---

O colecție de imagini despre reperele arhitecturale moderne din Elveția este în preparare în această galerie, ce va fi extinsă în următoarele luni și ani. Dacă timpul permite, voi incerca să scriu și un nou capitul în această serie...

 

Aquatis, Lausanne

Aquatis, Lausanne

Rolex Learning Center EPFL, Lausanne, Switzerland

Learning Center, EPFL, Lausanne

Olymic House, Lausanne, Switzerland

Olympic House, Lausanne

PS: În noiembrie 2020, cu doar puțină vreme de publicarea acestui articol, mi-am deschis cont pe instagram. Dacă vă plac imaginiile mele, m-aș bucura să vă regăsesc aici: www.instagram.com/bogdan.lazar.3

Original: Noiembrie 27, 2020
Traducere: Ianuarie 26, 2021

Instagram: bogdan.lazar.3