17-08-2020

China - O introducere vizuală

Plină de contraste, China este o destinație de călătorie fantastică. De la zone rurale parcă din altă epocă la metropole cu zgârie-nori, este ceva pentru oricine în imensa Chină. Pe departe de a acoperi toate posibilitățiile, acest articol întroduce câteva destinații care s-ar putea să vă farmece.

Hong Kong 2012

Kowloon, Hong Kong, China

Kowloon, Hong Kong, ChinaPrima oară doar am țopăit prin Hong-Kong din Japonia la începutul lui 2012. Hong Kong este doar parțial chinezesc; jumătate este puternic occidentalizat în urma ocupației și influenței britanice. Kowloon este cartierul Hong-Kong-ului pe partea continentală, și se simte atât de asiatic pe cât posibil.

Durata scurtă a vizitei, vremea neprimitoare și constrângerile familiale nu au permis prea multe ieșiri fotografice. Am reușit totuși să capturez câteva scene de stradă în Kowloon, fiind fascinat de culorile și reclamelor din neoane și de densitatea clădirilor rezidențiale de-a lungul bulevard-urilor largi.

 

Shanghai, Beijing, și Suzhou de anul nou chinezesc în 2018

Beijing, China

În 2018 am decis sa vizitam o prietenă în perioada sărbătorilor de anul nou chinezesc. Spre deosebire de restul lumii, chinezii sărbătoresc anul nou după calendarul lunar. Prima zi al noului an începe odată cu prima lună nouă ce apare între ianuarie 21 și 20 februarie. În 2018, a fost pe 16 februarie.

Punctul de intrare în China a fost Shanghai, dar nu am petrecut foarte multi timp în oraș. Sărbătorile în sine le-am petrecut la tară, uimit de volumul și disponibilitatea artificiilor. Localnicii își umplu portbagajele la mașină cu cutii de artificii de la magazine specilizate. Apoi iși luminează curțiile în fiecare seară pentru aproape o săptamână înainte și după ceea mai importantă zi a anului.

În jurul Shanghai-ului iarna, nu se face așa de frig - cel putin nu la fel de frig ca in Europa. Din acest motiv, casele în regiune nu sunt foarte bine izolate. Plapume groase, câteva straturi de haine și folosirea ocazională a unitățiilor de aer condiționat pentru aer cald, sunt metodele pe care le poți folosi să te încălzești. În afară, binențeles, de mesele familiale în bucatăria plină de aburi și mirosuri în jurul mesei de hot-pot, sau de activitățiile de mișcare în jurul casei. Pe cât de ospitalieri au fost gazdele noastre și experiența interesantă, întoarcerea la un hotel occidental a fost o binevenită.

Trenul de mare viteză între Shanghai și Beijing a fost o experiență interesantă. Stațiile de tren din China seamănă mai mult cu aeroporturile decât pe continentul nostru. Zonă de securitate la intrare și spații imense de așteptare crează această impresie. Călătoria la mai mult de 310 km pe oră a fost plăcută și am bătut recordul personal de viteză la sol din Japonia. Trenurile în Europa sunt cu siguranță mult mai incete.

Beijing are un aer mult mai formal și conservativ decât Shanghai. Pe parcursul vizitei, probabil din cauza perioadei, piața centrală și Orașul Interzis au fost închise. Asta nu ne-a oprit din a vizita alte atracții în și în afara orașului.

Aproape uitată, vizita la secțiunea din Marele Zid Chinezesc ceea mai apropiată de Beijing nu a fost deloc impresionantă. Zona este foarte exploatată turistic, deci înghesuială mare. În plus, cred că vremea nu a fost propice pentru o ieșire mai degrabă în natură.

Shanghai Pudong skyline, China

Shanghai

Qianmen street, Beijing, China

Beijing

Qianmen Street, Beijing, China

Beijing

La întoarcere n-am oprit în Suzhou. Un alt oraș mare din provincia Jiangsu de lângă Shanghai, i se spune Veneția din China. Am subestimat mărimea orașului. Nu e deloc greu în China, unde mulți vizitatori își imaginează un mic orașel după informațiile dintr-un ghid turistic, trezindu-se într-o metropolă de câteva ori mai mare decât capitalele europene.

Canale străbat orașul Suzhou, și poate fi privit ca o Veneție asiatică. După această experiență am luat la cunoștiință că sunt mai multe orașe pe apă în regiunea deltei fluviului Yangtze, de diferite mărimi și farmec variat. Încantat de Suzhou, am decis că trebuie să mă întorc să explorez mai multe locații în zonă. Ceea ce am făcut în 2019...

Suzhou, China

Suzhou

Suzhou, China

Suzhou

Suzhou, China

Suzhou

 

Shanghai, Hangzhou și Tongli în vara lui 2019

Hangzhou, China

De data aceasta cu ocazia unei nunți, în 2019 am călătorit în China în timpul unei veri fierbinți. Pe toată perioada vizitei, când pășeai afară dintr-o clădire, simțeai valul de căldură de parcă intrai într-o saună. Temperaturile ridicate, dar și umiditatea caracteristică regiunii, fac vara aproape de nesuportat. În ciuda acestui fapt, această vizită a fost memorabilă pentru mine.

Din nou cu baza in Shanghai, la fel ca data trecută, am avut timpul să explorez câteve repere ale orașului: Grădiniile Yu Yuhan, Bund-ul și atmosfera din cartierul concesiunii franceze. Reconstruite la fiecare cațiva zeci de ani, grădiniile și bazarul Yu Yuhan nu sunt vechi, dar, în stil vechi. Arhitectura și grădini tradiționale, rețete culinare vechi de sute de ani servite de acceași familie de comercianți începând de la dinastia Ming, dar nu în ultimul rand aglomerația sau noutăți tehnologice interesante de realitate virtuală crează o experiență interesantă. Întrega zonă se aprinde în toate culorile de lumină odată cu apusul soarelui. Tot atunci, un turist obosit se poate bucura de un ceai chinezesc într-o liniște nu perfectă, dar plăcută la una din ceainăriile renumite din zonă.

Yu Gardens alley, Shanghai, China

Grădiniile Yu Yuhan, Shanghai

Yu Gardens and Bazaar, Shanghai, China

Grădiniile Yu Yuhan, Shanghai

Huxinting teahouse, Yu Garden, Shanghai, China

Ceainăria Huxinting, Shanghai

Cineva mi-a descris Hangzhou similar cu portul Ouchy sau malul Lacului Leman (Geneva) din Elveția: un frumos oraș pe malul unui lac, cu grădini și promenade. Dar a uitat să menționeze ca orașul are mai mult de 20 de milioane de vizitatori, adică mai mult ca intreaga populație a României sau de 3 ori populația Elveției. Și așa te simți după 3 zile în Hangzhou... că ai avea nevoie de încă o saptamână ca să poți sa afirmi că ai vizitat orașul. Ne-am multumit cu câteva plimbări pe malul Lacului Vestic (West Lake) fără a acoperi toate atracțiile în jului său și orașul vechi (sau cel puțin o parte din el) remarcabil pentru faptul că este locul de naștere a medicinei chinezești.

Hefang Street, Hangzhou, China

Hefang street, Hangzhou

West Lake, Hangzhou, China

West Lake, Hangzhou

Hefang Street, Hangzhou, China

Hefang street, Hangzhou

Ceea mai plăcută experientă în China a fost orașelul pe apă Tongli. Sunt multe asemănătoare între Suzhou și Shanghai de-a lungul Marelui Canal, folosit pentru transportul de mărfuri din antichitate. Am ales Tongli la întâmplare. Să ajungi în Tongli e ca și cum te-ai intoarce în timp. Orășelul este închis traficului motorizat (nici scutere n-am văzut), nu că ar fi fost loc de mașini sau că orașul a fost vreodată gândit pentru așa ceva. Transportul se face pe apă (dar nici aici motorizat), iar străduțele și podurile sunt făcute exclusiv pentru pietoni. Arbori sunt plantați pe marginea canalelor creand tuneluri verzi. Impresionant vizual, arbori acoperă canalele capturând umiditatea și creând o adevartă saună.

Satul trăiește din turism cel puțin de la ultima dinastie. Dar asta nu înseamnă că este deschis la turism în masă sau călători străini. Majoritatea restaurantelor, hotelurilor, ceainăriilor, magazinelor și barurilor (în zona dedicată) sunt încă exploatate de localnici. Totul pare personal și autentic, de parcă ești Marco Polo, primul prin locurile astea. Cele câteva zile de căldură înnăbușitoare și comunicare prin semne au lăsat o amprentă pe termen lung: unul din cele mai memorabile locuri pe care le-am vizitat.

Tongli water town, China

Tongli

Ancient street in China

Tongli

Night scene in Tongli, China

Tongli

Astea sunt doar câteva locuri interesante în China. Cu multe altele de explorat, visez la urmatoarea vizită în această țară. În speranța că fotografiile mele vi-au facut placere, puteți savura aici întreaga galerie din China.

Septembrie 17, 2020
- Bogdan

Instagram: bogdan.lazar.3